Dobrodošli na DEVITA spletni strani, VIA FERATA.

01

Ferata Hvadnik

Prvo ferato v Gozd Martuljku smo naredili leta 2017. Naročnik Planinsko društvo Gozd Martuljek, kateri s ferato tudi upravlja. Jesenske poplave leta 2018 so na ferati naredile kar nekaj škode. Na večih mestih je deroča voda, ki je s seboj po strugi nosila hlodovino in valila skale naredila precej škode.

02

Ferata Jerm’n

Druga ferata v Gozd Martuljku. Naredili smo jo spomladi leta 2019. Naročnik Planinsko društvo Gozd Martuljek, ki s ferato tudi upravlja. Je najtežja ferata v občini Kranjska Gora. Poteka ob in po soteski potoka Jerm’n.

03

Ferati Grančišče

Prvi dve ferati nasploh smo naredili v Grančišču nad Mojstrano. Naročnik INFRASPORT d.o.o. iz Kranjske Gore. Prva je lažja in druga nekoliko težja. Potekata po navpični steni Grančišča nad Slovenskim planinskim muzejem. Tu je tudi izhodišče za vstop.

Različni sistemi izgradnje

Poznamo, Francoski, Tirolski in prednapeti sidrni sistem izgradnje. Mi se poslužujemo prvih dveh. Tretji sistem  uporablja Planinska zveza Slovenije, in je najmanj učinkovit. Začeli so ga uporabljati še pred uporabo samovarovalnih kompletov. Primeren je za napredovanje, manj pa za varovanje. Pri tem sistemu se ob padcu varovalna vponka lahko postavi v neugoden položaj, kar bistveno zmanjšuje njeno nosilnost

Kaj dobite?

Naredimo ogled terena. Izdelamo predračun.Priskrbimo ves potrebni material za izvedbo. Material vgradimo na želeno lokacijo. Lokacijo, smer trase prilagajamo sproti, da je ferata speljana po res najboljše možnem terenu. Priskrbimo vam tudi mednarodno potrdili o strokovnosti izvedbe in materiala.

Dolžnost naročnika

Dolžnost naročnika je priskrbeti vso potrebno dokumentacijo za izgradnjo in soglasja.

Pravilna tehnična izvedba izvajalca ferate in znanje samovarovanja uporabnika ferate, zagotavljata maksimalno varnost. V primeru, da nista izpolnjena oba pogoja  je varnost uporabnika vprašljiva.

Samovarovanje

Varovanje

Na feratah velja posebni sistem samovarovanja. Vsi, ki se na ferato podajate, morate imeti ustrezno znanje. Le v tem primeru so ferate varne.

Tehnična izvedba

Tehnična izvedba

Naš sodelavec Blaž Krznar je naredil diplomsko nalogo iz te teme. Ogledate si jo lahko na tej povezavi: KLIKNI

Vodniki po feratah

Varovalna sidra omogočajo direktno vpenjanje vrvi v sidra. Ne potrebujete varovalnih kompletov, saj so sidra narejena tako, da vrv vtaknete direktno v sidro. Klient vrv brez večjih težav izstakne.

Otroci na feratah

Otroci morajo imeti vsaj 1,3 m višine, le v tem primeru bodo lahko dosegli varovalno jeklenico brez težav na vseh mestih. Za manjše otroke ni priporočljivo. Seveda so tudi izjeme.

Ob nesreči kliči 112

Ko se znajdete v težavah ali ste celo poškodovani kličite klicni center. V naši občini delujejo tri postaje GRS (Gorske Reševalne Službe). Vse tri imajo več kot 70 letno tradicijo. To so: GRS Mojstrana, GRS Kranjska Gora in GRS Rateče.

Postaja GRS Mojstrana je ena najbolj obremenjenih GRS postaj v Sloveniji. Pokriva območje Karavank, treh dolin Vrata, Kot in Krma in vseh okoliških vrhov teh dolin.  Ustanovljena je bila 2o. novembra 1946. Člani PD Dovje Mojstrana so že pred tem sodelovali na različnih reševalnih akcijah. Prvi gorski reševalci so bili:  Janez Brojan,   Engel Merkel,  Janez Polda, Avgust Delavec, Jože Zorman, Jakob Lah-Preckin, Franc Zima-Železnikov, Filip Švajger, Ivan Jenko, Jože Razboršek in Maks Dimnik, Jože Pavlovič, Franc Rekar-Kunačev, Andrej Smolej-Grabnar. Spletna stran GRS Mojstrana: KLIKNI

GRS Kranjska Gora pokriva področje Karavank, Martuljkove skupine, Krnice in Vršiča. Tudi ta postaja je dokaj obremenjena, saj je naval turistov (planincev) čedalje večji. V njihovi pristojnosti je več ferat. Najbolj obiskane so Hanzova na Malo Mojstrovko, Hanzova in Kopišarjeva pot na Prisojnik. Nesreč, intervencij imajo na teh poteh veliko. Ferati na Prisojnik sta zahtevni predvsem zgodaj spomladi, ko je na poti še veliko snega in zaradi tega pot bistveno zahtevnejša. Spletna stran postaje GRS Kranjska Gora: KLIKNI

Gorska reševalna služba Rateče pokriva teren Karavank od Tromeje do Korenskega sedla, ter vrhove nad dolino Tamar. Največ reševalnih posredovanj imajo na Jalovcu, ki je tudi najbolj obljuden vrh na njihovem področju. Poleg reševanj v gorah so vsako leto prisotni na smučarskih poletih v Planici. Spletna stran GRS Rateče: http://grs-ratece.si/